Pinot noir

Pinot noir

Den 18 augusti står en av världens mest kända druvor i fokus, tack vare Internationella pinot noir-dagen. Med anor från 800-talet är det inte underligt att den både är vitt spritt, har många namn och många kloner.

En av de frågor som jag tydligt kommer ihåg från min första utbildning i Munskänkarna år 2000 var: ”Vilken välkänd blå kvalitetsdruva anses vara ovanligt genetiskt instabil, d v s ha lätt för att mutera? Med den kunskapsnivå jag hade då, svarade jag korrekt utan att reflektera varför det är på det viset, men numera förstår jag varför.

Pinot och alla dess färgmutatoner (noir, blanc, gris, meunier, m fl) är en av våra äldsta druvsorter. Första gången namnet pinot användes var redan 1375 och innan dess användes namn som morillon (namnet på chardonnay i Steiermark i Österrike), noirien och auvernat för att nämna några.

Det är dokumenterat att den fanns i Tyskland redan år 884. Och om vi skulle ta en människas släktträd tillbaka till 884 eller 1375, så finns det också väldigt många ”olika kloner”, så min egen teori är att det handlar mer om ålder än genetisk instabil.

En gammal druva som är vida spridd har också många olika namn, de mest okända för oss vinkännare är nog cortaillod i Neuchâtel i Schweiz, klebroth eller moréote i tyska Baden-Württemberg, cerna i Moldavien eller vert doré i Champagne.

Ålder är även den främsta anledningen till att pinots stamtavla visar att det finns minst 156 naturliga korsningar där pinot tillsammans med savagnin och gouais blanc har varit en av föräldrarna. Exempelvis chardonnay, gamay noir, melon, teroldego, lagrein, garganega och corvina veronese. Vida spridd med andra ord.

Många sätter likhetstecken mellan pinot noir och röd bourgogne, men för mig och mina blindprovningskompisar i Piteå har det historiskt inte varit en favorit. Jag hade förmånen att få prova ett flertal Grand Cru under mitt första decennium som munskänk, men jag tyckte det var ”syrligt och stängt”. Det var först när Mårten Söderlund från provningsgruppen i Lund kom med en årgång 1964 till Piteå 2011 som jag insåg hur bra en röd bourgogne kunde bli.

Jag tror att det är framför allt den stil som finns på Systembolagets hyllor/beställningssortiment som uppvisar den här ”snipiga” karaktären som ung, på plats har i Bourgogne har jag druckit fantastiska viner som varit ett par år gamla, framför allt i Mâcconais. Men pinot noir är ju så mycket mer än bourgogne. Champagne blanc de noirs, Tyskland, Österrike, Nya Zeeland, Oregon/Kalifornien, Sydafrika – listan kan göras hur lång som helst och det är bland dessa jag hittar de mest prisvärda favoriterna.

Utseende, doft och smak
Jag fick tidigt lära mig att viner från pinot noir var relativt ljusa eftersom det är en stor druva med tunt skal, men högre jäsningstemperatur och lång urlakning kan ge mörka viner som släpper färg, något som visade sig vid regionstävlingen 2021.

Doftmässigt talas det ofta om solmogna röda skogsbär (hallon, smultron) som en dominerande arom och det hittar jag ofta i pinot från Kalifornien och Nya Zeeland, men det handlar mycket om vilken näsborre som får bestämma, för jag hittar ofta en annan typ av ”forest bed” där multna löv och blöt svamp är framträdande.

Smakmässigt är det liten till medel vad gäller fyllighet/strävhet i kombination med en frisk syra, vilket ger ytterligare ett undantag som bekräftar regeln. I läran om lagring av torra röda viner pekas det på höga och jämna klockvärden vad det gäller fyllighet, strävhet och fruktsyra – något som pinot noir sällan uppvisar, men lagringspotentialen är utmärkt.

Samla vännerna och sätt ihop en egen provning på någon av nedanstående:

Mousserande

Motzenbäcker Rosé Brut (Nr 56004, pris 189,-)

Pointillart-Leroy Descendance Brut (Nr 70318, pris 315,-) 85 % pinot noir, 15 % pinot meunier

Rosé

Von Winning Pinot Noir Rosé 2020 (Nr 75629, pris 155,-)

Röda

Meinklang Pinot Noir 2020 (Nr 75093, pris 129,-)

Rings Spätburgunder VDP Gutswein 2018 (Nr 2183, pris 179,-)

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2019 (Nr 5460, pris 199,-)

Wines of Substance Golden West Pinot Noir 2018 (Nr 72276, pris 199,-)

Buena Vista Carneros Pinot Noir 2020 (Nr 6380, pris 219,-)

Nautilus Pinot Noir 2017 (Nr 74762, pris 249,-)

Louis Jadot Santenay 2015 (Nr 77493, pris 259,-)

Newton Johnson Family Vineyard Pinot Noir 2019 (Nr 78249, pris 319,-)

Recensioner av viner gjorda på pinot noir hittar du i Vinlocus

Text: Erik Grödahl